Werking en vergoeding

Werking van de kousen

Door therapeutische elastische kousen te dragen, wordt de druk verhoogd waardoor het bloed niet terug kan stromen.
Welke kousen u precies nodig heeft, hangt af van de druk en de weerstand van de therapeutische elastische kous. De druk die een kous uitoefent op de ledematen wordt weergegeven in de compressiewaarde. Hoe hoger de compressiewaarde, hoe hoger de druk die de kous uitoefent. De druk wordt gemeten in mmHg (millimeter kwik) en is onderverdeeld in vier klassen, namelijk: klasse I, II, III en IV. De weerstand van een kous, ook wel stiffness genoemd, is de mate waarin een kous vervorming tegengaat en het oedeem onder controle houdt. Vlakbreikousen hebben een hogere weerstandscoëfficiënt dan rondbreikousen. 

Lees hier verder over de verschillende drukklassen.

Vergoeding van de kousen

In klasse I (15-20 mmHg) spreekt men over een steunkous. Deze geeft lichte druk en is bedoeld voor preventieve doeleinden en lichte problemen. Een steunkous wordt niet vergoed door een zorgverzekeraar.
Kousen in de klassen II t/m IV worden therapeutische elastische kousen (TEK) genoemd. Therapeutische elastische kousen geven hoge druk en hebben een therapeutische werking waardoor ze wél in aanmerking komen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar, mits ze zijn voorgeschreven door een huisarts of medisch specialist. De zorgverzekering vergoedt de therapeutische elastische kousen uit het basispakket. Check uw polis voor welke vergoeding u in aanmerking komt.