Veelgestelde vragen

Mijn kousen zakken af, wat kan ik hier aan doen?
Afzakkende kousen kan door verschillende oorzaken komen. Een kous kan te wijd zijn of te kort of de vorm van uw been kan niet geschikt zijn om een kous omhoog te houden. Als u last heeft van afzakkende kousen bel dan voor een afspraak, wij kunnen in ieder geval kijken of de kous aangepast moet worden of dat we een andere oplossing kunnen bieden. Soms is de oplossing alleen maar een andere aantrek instructie aangepast aan uw leefwijze of een flesje huidlijm, deze kunt u bij ons kopen. Huidlijm kan ook handig zijn als de kousen alleen maar onder bepaalde omstandigheden afzakken

Wat kan ik doen als de voorvoet van mijn kous op kruipt?
Als de voorvoet van uw kous opkruipt kan dit verschillende oorzaken hebben. Wat u in eerste instantie zelf kunt doen is goede schoenen dragen (geen slippers) en een sok over uw kous dragen. Dit maakt ook dat de kous minder hard slijt. Als de oorzaak anders is neem dan contact met ons op zodat wij kunnen kijken of we iets aan de maatvoering of de vorm van de kous moeten veranderen.

Waarom slijten de tenen van mijn kousen zo hard?
Een van de redenen om als eerste keus een kous met een open teen te geven is de slijtage van de kousen bij de tenen. De fabrieksgarantie geeft geen vergoeding voor slijtage aan de tenen. Wat wij voor u kunnen doen is u garen geven om te repareren of een nieuwe kous voor u bestellen. Dit is op uw eigen kosten. Wat kunt u zelf doen: op tijd uw nagels en voeten verzorgen, sokken over de kousen heen, opletten of de binnenkant van uw schoen niet versleten is op de plek waar de slijtage ontstaat. Onze naaister repareert geen gaatjes of ladders in kousen.

Hoe trek ik zonder hulp mijn kousen aan en/of uit?
Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van aan- en uittrekhulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de kous makkelijker over uw enkel heen glijdt, en dat u uw tenen makkelijker kunt bereiken. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is de Dressbuddy.
Wilt u meer weten over aan- en uittrekhulpmiddelen, neem dan contact met ons op.

Moet ik mijn kousen ook dragen als het warm weer is?
Juist als het warm weer is, is het belangrijk dat u de kousen draagt. Bij warm weer gaat het lichaam extra vocht vasthouden. Bovendien zijn mensen dan vaak minder actief. De afvoer van afvalstoffen wordt vertraagd. Dus is een extra hulpmiddel gewenst.
Bijkomend probleem is dat als u de kousen niet draagt, ze na de warme periode slecht passen.
Als u meer informatie over dit probleem wilt hebben, mag u altijd contact met ons opnemen.

Worden therapeutisch elastische kousen vergoed door de verzekering?
Therapeutisch elastische kousen vallen onder de basisverzekering en worden dus vergoed.
Aan- en uittrekhulpmiddelen vallen eveneens onder de basisverzekering en worden vergoed, mits op de juiste manier aangevraagd met bijbehorende indicatie. Dit is voor iedere zorgverzekeraar verschillend. Wat belangrijk is om te weten dat de kousen vallen onder het verplichte eigen risico van de basisverzekering. Als dit nog niet op is krijgt u via de verzekering een declaratie van de gemaakte kosten.

Komen jullie aan huis en wat kost dat dan?
Ja, wij komen in Zeeland en West Brabant aan huis. Daar brengen wij geen kosten voor in rekening, omdat wij vinden dat dit bij de service hoort. Omdat we een vrij groot levergebied hebben, maken we in principe tijdsafspraken voor een dagdeel.

Ik wil veranderen van leverancier, kan dat?
Op het moment dat u van uw verzekering nieuwe kousen mag aanvragen, kunt u van leverancier wisselen. U vraagt bij de verzekering de laatste declaratie datum op in verband met privacy moet u dit zelf doen of iemand die bij u aanwezig is. U vraagt dan bij de huisarts een nieuw voorschrift aan en neemt contact op met de leverancier waar u door geholpen wilt worden.

Ik wil graag extra kousen, hoe doe ik dat?
Als u behoefte heeft aan meer kousen dan de kousen die u nodig heeft voor de adequate zorg van uw medische indicatie (de kousen die u krijgt binnen het vergoedingssysteem van uw verzekering), dan kan dat. Extra kousen die u afneemt om cosmetische of praktische reden zijn natuurlijk voor eigen rekening (kunnen dus niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar). Mogelijk kunt u via uw werkgever extra kousen krijgen om reden van arbeidsomstandigheden. Wij weten niet welke bedrijven dit zijn. U dient dit zelf te onderzoeken op uw eigen werkplek.

Kan ik dezelfde kousen krijgen als iemand die ik ken?Soms wel, vaak niet. De dokter geeft u een voorschrift voor een kous, vervolgens bekijkt de bandagist welke kous er bij uw specifieke probleem past. Dat kan toevallig dezelfde kous zijn als die van de persoon die u in gedachte heeft. Vaak kan dat ook niet omdat ieder probleem om een passende oplossing vraagt. Overleg dit altijd met uw bandagist. Deze kan uitleggen waarom wel of waarom niet.

Kan ik voor de zomer dunnere kousen krijgen?
De materiaal keuze is afhankelijk van de problematiek. Bij alle soorten kousen wordt er rekening mee gehouden dat ze over de hele wereld bij alle temperaturen draagbaar zijn. Dunnere kousen zijn niet perse prettiger en minder warm in de zomer, het ligt ook aan de reden waarom u therapeutische elastische kousen moet dragen.

Ik moet zalf op mijn benen smeren. Wanneer moet ik dat doen?
Bij ons kunt u een verkoelende gel kopen.We hebben een gel met (en ook zonder) Aloe Vera. Die geen invloed heeft op het materiaal waar de kousen van gemaakt zijn. Als u een zalf heeft op voorschrift van de arts dan bij voorkeur ’s-avonds en ’s-nachts als u de kousen niet aan heeft. ’s Morgens het overige vet van uw benen wassen en dan pas de kousen aantrekken. Moet u om medische reden ook overdag zalf gebruiken, dan is het nodig dat u onder uw therapeutische elastische kousen een onderkous draagt. Een onderkous dient dagelijks verschoond te worden. De huidverzorgende gel is bij de bandagisten in de auto aanwezig als voorraad, u kunt ook via de mail of telefonisch bestellen, u krijgt een factuur bij die u via de bank kunt betalen.

In welke kleuren zijn mijn therapeutische elastische kousen verkrijgbaar?
Helaas is niet elke kous in elke kleur leverbaar. Dit is ook afhankelijk van het probleem waarvoor U kousen krijgt. Niet alle materialen kunnen even makkelijk geverfd worden.
Op het moment dat u bij ons op het spreekuur komt kunnen we verschillende kleuren en stalen laten zien, bij huisbezoeken gaat dit helaas beperkter en hebben we alleen de meest gangbare voorbeelden bij ons. Als u al kousen heeft kunt u op de website van de fabriek vaak ook kleuren vinden, let dan wel op welke kous u heeft iedere fabriek heeft verschillende kousen in het assortiment.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met uw compressiespecialist en leg uw vraag voor.