Soorten kousen

Steunkous en TEK

Een vraag over compressiekousen die zich bij veel mensen voordoet is; wat is het verschil tussen een therapeutische elastische kous (TEK) en een steunkous? Het verschil zit in de verschillende drukklassen die op de kousen van toepassing zijn. De druk die een kous op de ledematen uitoefent wordt gespecificeerd als de compressiewaarde en wordt onderverdeeld in klassen. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk wordt uitgeoefend door de kousen. De druk wordt weergegeven in mmHg (millimeter kwik).
Een steunkous in drukklasse 1 wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar; een therapeutische elastische kous in de klassen 2 tot en met 4 komt wel in aanmerking voor een vergoeding. U leest hier meer over in Werking en vergoeding van de kousen 

Vlakbreikousen

Er zijn twee soorten therapeutische elastische kousen, namelijk: rondbrei- en vlakbreikousen. Vlakbreikousen worden met een naad geproduceerd. De vlakbreikous is dikker dan de rondbreikous. Dit verhoogt het draagcomfort, maar is wel warmer om te dragen. Tevens kan de vorm worden aangepast waardoor een exacte drukverdeling ontstaat. De vlakbreikous is zowel voor maatkousen als confectiekousen toepasbaar en is vanaf drukklasse II leverbaar in verschillende kleuren en patronen!

Rondbreikousen

Rondbreikousen worden zonder naad geproduceerd. Rondbreikousen zijn niet voor elke medische indicatie geschikt. De kousen worden alleen voorgeschreven indien er geen sprake is van sterke oedeemvorming. De meeste rondbreikousen in Nederland worden geleverd in drukklasse II en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Merkenoverzicht

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende merken voor therapeutische elastische kousen en steunkousen van de leveranciers waar wij mee samenwerken. Human HealthCare praktijken werken uitsluitend met therapeutische elastische kousen van gerenommeerde merken. Onder een gerenommeerd merk verstaan wij dat de producten van goede kwaliteit zijn. Maar zeker zo belangrijk is dat er ondersteuning is vanuit de fabrikant als het gaat om expertise, hulp rondom casu├»stiek, garantie en retourenregeling. 

Wanneer u op een merk hieronder klikt wordt u doorgelinkt naar de desbetreffende leverancier: