Scholingsaanbod

Als erkend SEMH gecertificeerd bedrijf zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheden. Een belangrijke eis vanuit deze certificering is dat wij zelf alsmede onze leden de kwaliteit van het aanmeten van therapeutisch elastische kousen waarborgen door middel van het volgen van nascholingen. Wij bieden ieder jaar, al dan niet in samenwerking met onze TEK-leveranciers, meerdere vakinhoudelijke nascholingen aan zodat onze leden altijd aan de SEMH-eis kunnen voldoen.

Deelname aan onderstaande scholingen is voorbehouden aan HHC leden. Ben je geen lid van HHC en geïnteresseerd in één van onderstaande scholingen, neem dan contact op met Sascha Been via 06-12705396 of met Pieter Slob via 06-38220996.

AGENDA 2022 Nascholingen Online trainingen Webinars

Webinar Medi en HHC

29 september en 13 oktober 2022

Deze webinar bestaat uit twee delen:
Deel 1 Lipoedeem, laatste update (Medi)
Deel 2 Compressiehulpmiddelencontracten toelichting en wijzigingen 2022 (HHC)

Docenten: Els Brouwer (Consultant en voorzitter NVFL) en Pieter Slob (Directeur HHC en Bestuurslid NVCZ)
Datum: 29 september (Els Brouwer) en 13 oktober 2022 (Pieter Slob)
Tijdstip: 15:30 tot 18:00 uur

Lipoedeem en compressie volgens de laatste richtlijnen
(Consensusdocument Lipoedema working group & de Nederlandse richtlijn lipoedeem)
De nieuwste inzichten laten zien dat er veel nauwkeuriger diagnostiek gedaan moet worden en dat er verschillende factoren invloed hebben op het verloop van de aandoening.

Compressiehulpmiddelencontracten toelichting en wijzigingen 2022
De laatste actuele informatie over contracten compressiehulpmiddelen van alle zorgverzekeraars. De keuze van de behandelaar bestaat uit meer dan alleen therapeutische elastische kousen, er wordt gekeken naar de inzetcriteria en wat stepped care betekent in het maken van keuzes tussen de verschillende vormen van compressiehulpmiddelen.

Webinar 'Communiceren met je patiënt, meer dan praten alleen'

8 en 15 november 2022

Binnen de gezondheidszorg is al een aantal jaren een verschuiving zichtbaar. De nadruk ligt niet alleen meer op het behandelen van een aandoening, maar is in toenemende mate gericht op het vergroten van het welbevinden van ieder mens. Hoe kun jij bij de behandeling of begeleiding van je patiënt zijn of haar welbevinden daadwerkelijk centraal stellen? Wat vindt jouw patiënt belangrijk in zijn of haar leven? Wat kun jij doen om hem of haar verder te helpen om deze doelen te bereiken? De webinar wordt verzorgd door Irene Zonderland van Dwaandewei Training en Advies

Goed contact en heldere communicatie tussen zorgprofessional en zorgvrager is voor Irene Zonderland een belangrijke drijfveer. De naam van haar bedrijf ‘Dwaandewei’ is een Fries woord en betekent ‘al doende’. En dat doen we! In de training ‘Communiceren met je patient is meer dan praten alleen’ doe je actief mee door te reageren op vragen en stellingen. Je gaat zelf aan de slag met positieve gezondheid. Daarnaast gaat het over hoe je iemand kan ondersteunen bij zelfmanagement en komen de grondbeginselen van motiverende gespreksvoering aan bod.

Docent: Irene Zonderland (Dwaandewei Training & Advies)
Datum: 8 en 15 november 2022 (let op: alleen bij aanwezigheid op beide data zal accreditatie worden toegekend)
Tijdstip: 16.30-18.30 uur

Webinar 'Doe maar een kous, van lymfoedeem tot diepe veneuze trombose'

22 en 29 november 2022

De webinar bestaat uit twee delen:

Deel 1: Presentatie over Diep Veneuze Trombose in relatie tot compressietherapie. Van pathogenese, diagnostiek tot behandeling van DVT. Wat gebeurt vanaf moment van presentatie tot ontslag uit het ziekenhuis? Wat zegt de meest recente literatuur over elastische compressietherapie. 
Deze presentatie wordt gegeven door: Mw. R. Schreurs , promovenda M.U.M.C.

Deel 2: Doe maar een kousje
De scholing:

  • geeft inzicht in verschillende materialen en breimethodes van therapeutische elastische kousen.
  • zorgt dat aan de hand van het hulpmiddelkompas een juiste keuze te maken is in druk en stiffness ● laat de procesbeschrijving zien
  • geeft inzicht in meerdere compressiehulpmiddelen
  • laat verschillende behandelingen zien
  • geeft inzicht in de gevaren van verkeerde keuzes en contra-indicaties

Het leerdoel is om meer inzicht en verdieping te krijgen in het gebruik van de verschillende eigenschappen van de therapeutische elastische kousen. 
De scholing wordt gegeven door Ina Sissingh, Compressietherapeut

De webinar bestaat uit twee delen van 2 uur en wordt dit jaar één keer gegeven: 
Deel 1          22 november
Deel 2          29 november 

Beide blokken zullen plaatsvinden tussen 16.30 en 18.30 uur.

Online training Kwaliteit & Professionaliteit 2020/2021

In deze training, verzorgd door onze specialisten René Post en Carina Korsuize, zullen de richtlijnen en processen hulpmiddelenzorg volgens SEMH eisen aanbod komen. Hoe benader en motiveer je je patiënt en maak je de juiste keuze voor welk product. Kwaliteit en professionaliteit worden naar een hoger niveau gebracht en direct toepasbaar in de praktijk.  De training is geaccrediteerd door CvC.

De online training bestaat uit een blok van 2 x 2 uur (van 18.00-20.00 uur) en is te volgen via computer, tablet of telefoon.

LymfTaping (MTC) & Compressie - Creating Solutions

Hou je van complexe casussen en wil je de beste behandeling bieden aan je client op oedeemgebied? Kijk dan naar de inhoud van deze nieuwe cursus, een aanrader om te volgen! In samenwerking met Medi organiseert FysioTape de cursus ‘LymfTaping en Compressie’ voor oedeemtherapeuten en huidtherapeuten. 

Daar waar geen compressiemiddelen kunnen worden ingezet (bijvoorbeeld bij midline oedeem) kan LymfTaping de behandeling aanvullen voor een optimaal resultaat. In deze praktijkgerichte cursus wordt veel geoefend met diverse compressiematerialen gecombineerd met uitgebreide LymfTaping technieken.

 

Symposium 'De basis van compressietherapie, alle dagen druk'

In 2021 organiseert HHC CompressieZorg het symposium ‘De basis van compressietherapie, alle dagen druk’. Dit symposium waarbij de rode draad ‘de basis van compressietherapie’ zal zijn, wordt speciaal georganiseerd voor thuiszorgmedewerkers, verpleeghuismedewerkers en doktersassistenten die met zwachtel- en compressiematerialen werken. Het volledige programma + aanmeldingslink zal, zodra de situatie vanwege Covid-19 het toelaat en de nieuwe datum bekend is, geplaatst worden op deze website.